free web hosting | free hosting | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
6th AIRBORNE DIVISION
'PEGASUS'

6st Airborne Division
(In de Tweede Wereldoorlog)

In mei 1943 wordt het 6th Airborne Division opgericht onder leiding van Major-General R.N.'Windy' Gale. Het bestaat dan uit het 3rd Parachute Brigade (de Britten gebruiken 'brigade' in plaats van het door Amerikanen gebruikte 'regiment'), het 5th Parachute Brigade en de Airlanding Brigade. Verder worden toegevoegd het 22nd Independent Parachute Company (pathfinders), 6th Airborne Armoured Recc. Regiment (lichte tanks), het 53rd Airlanding Light Regiment Royal Artillery (75mm kanonnen), drie anti-tank en anti-vliegtuig batterijen en Royal Engineers.

6 JUNI 1944, D-DAY

Hebben de Amerikaanse Airborne Divisions de westelijke sector op het schiereiland Cotentin, het Britse 6th Airborne Division krijgt de meest oostelijke flank, van het landingsgebied in Normandië als doel. De eerste parachutisten die landen, ten oosten van de Orne, krijgen als opdracht mee om de LZ voor de zwevers veilig te stellen en te ontdoen van obstakels, zoals 'Rommels Asperges', de hoge stokken die overal in de velden zijn opgericht. De taak wordt verdeeld tussen het 3rd en 5th Parachute Brigade.

'Hoe laat heb jij het?' De horloges worden gelijk gezet

Het 3rd Airborne Brigade Group staat onder leiding van Brigadier James Hill en bevat onderdelen van het 8th, 9th Parachute Battalions en het 1st Canadian Parachute Battalion. Hun specifieke opdracht luidt:

 • Vernietig de Batterij van Merville ander half uur voor de hoofdmacht arriveert.
 • Vernietig een aantal bruggen nabij Varaville, Robehomme, Bures en Troarn over de Dives, om te voorkomen dat Duitse troepen via de oostflanken versterkingen kunnen aanvoeren.

  Het 5th Parachute Brigade Group, onder leiding van Brigadier J.H.N.Poett, bestaat uit het 7th, 12th en 13th Parachute Battalions en D.Company van het Oxfordshire and Bukinghamshire Light Infantry. Deze troepen hebben de volgende doelen:

 • Verover de bruggen over de Orne en het Caen kanaal. Deze commando eenheid zal worden binnengevlogen met 6 Horsa zweefvliegtuigen
 • Na verovering van deze bruggen, ontdoe de omgeving van obstakels die de hoofdmacht kan hinderen. Maar vooral luidt de opdracht: 'Hold, unto relieved'

  De eerste groep die landt die nacht van de 5de op de 6de juni zijn de Pathfinders 22nd Independent Parachute Company. Hun taak de DZ en LZ voor de hoofdmacht te markeren. De eerste Britse geallieerde bevrijder die die nacht landt, is Lieutenant de Latour. Op 20 juni zal deze officier, toen kapitein, omkomen. Zijn graf is te vinden op de CWGC (Commonwealth War Grave Cemetery) van Ranville.

  Gelijk met de landing van de Pathfinders vliegen de zes Horsa's, van het Oxs and Bucks, nabij hun LZ, tussen het gebied van de Orne en het Caen kanaal.

  De Pegasus brug in handen van de Britten, 6 juni 1944

  Binnen 10 minuten is de meest beroemde brug van D-Day in handen van het 6th Airborne Division. Na het wapen van de divisie, het vliegende paard uit de Griekse mythologie, zal de brug voortaan de naam 'Pegasus' dragen. (Wat eigenlijk een verkeerde naam is. Als codenaam had de brug, zodra deze in handen zou zijn van de 6th Airborne, de naam 'HAM' en de brug over de rivier de Orne 'JAM'. De brug 'JAM', ligt enkele honderden meters meer naar het oosten en draagt nu de naam 'Horsa'.)

  Op de westoever van Pegasus brug staat een tank. Deze Centaur versie van de A27M Cromwell tank is gebruikt door de Royal Marine Commandos. De tank landde bij Brêche d'Hermanville. Daar werd de tank ook onschadelijk gemaakt. In 1975 werd de tank geborgen en na restauratie hier geplaatst.

  De Cromwell nabij Pegasus brug (op de achtergrond de oude brug)

  Nabij Merville breekt de strijd los tussen het 9th Para Battalion en de verdedigende Duitsers. Met slechts 150 man weet Lieutenant-Colonel Otway het complex in te nemen met enorme verliezen. Zeventig officieren en manschappen komen om het leven of raken gewond. Het levert slechts 22 Duitse gevangenen op, de rest wordt gedood.

  Batterij van Merville, tegenwoordig is het hier stil

  Als de eerste zweefvliegtuigen van de hoofdmacht binnenkomen vliegen blijken er enkele bakens verkeerd geplaatst te zijn. Toestellen die moeten landen in DZ ‘K’ , ten zuiden van Escoville, komen terecht in DZ ’N’, iets ten noorden van Ranville. Het 8th Parachute Battalion raakt in tweeën verdeelt. Op DZ ’N’ ondekt Major J.C.A.Roseveare Royal Egineers, commandant van het 3rd Para Sqn RE, de fout en verzamelt ongeveer veertig genisten en dertig paratroopers. Met zes kleine vrachtwagens en een jeep vertrekken de mannen naar de bruggen van Bures en Troarn. Op de kruising van de D37 en D37B worden de parachutisten achtergelaten om een verdediging op te zetten. Een aantal genisten wordt naar de bruggen van Bures gestuurd om deze op te blazen (beidde bruggen springen om 09.00 uur in de ochtend van de 6de juni.) In de jeep vervolgt Major Roseveare, met een andere officier en zeven genisten, de D37 naar Troarn. Achter de jeep hangt een aanhanger vol springstof. Bij de (oude) kruising met de N875 loopt de jeep vast in een prikkeldraad versperring. De Duitse wacht vuurt een schot af, maar kiest daarop het hazenpad. Na 20 minuten weten de mannen de jeep te bevrijden uit het prikkeldraad. Op de N175 schieten ze terloops een Duits soldaat van zijn fiets. Zodra het groepje Troarn binnenscheuren,...‘the fun started’ aldus Roseveare. Uit elke raam en deur lijken de mannen beschoten te worden. De genisten schieten terug waarbij er één vanuit de aanhanger met een Bren machinegeweer de straten besproeit. De brug over de Dives aan de N175 naar Samson wordt gevonden. De springstoffen worden geplaast en vijf minuten later wordt een krater van 6 meter geslagen, het is net 05.00 uur. De jeep wordt achtergelaten en de mannen gaan te voet naar Mesnil dat bereikt wordt om 13.00 uur.

  Een jeep, met 20mm kanon, is uit een Horsa gehaald

  Aan het einde van de 6de juni zijn 4.800 manschappen geland van het 6th Airborne Division. Door de slechte markering, het slechte weer en de chaos weten ongeveer 3000 van deze manschappen hun objecten te bereiken. De verliezen zijn enorm. Alleen al van het 196 tellende Glider Pilot Regiment zijn er 71 slachtoffers te betreuren. Maar de mannen weten de dunne frontlijn te behouden. Als eindelijk in augustus de doorbraak rond Caen een feit is en het Tweede Leger Normandië binnenstroomt worden de para’s van het 6th van verdediger ingezet als aanvaller. Begin september wordt het 6th Airborne teruggehaald naar Engeland. Na een constante strijd sinds 5-6 juni bedraagt het aantal slachtoffers, 4457.

  'Battle of the Bulge' & 'Operation Varsity'

  Als op 16 december 1944 het Duitse offensief tegen de Amerikaanse 12th Army Group wordt ingezet wordt vier dagen later het 6th Airborne overgebracht naar België. In het noorden van de Ardennen zullen ze ingezet worden tegen de Duitse opmars. Maar als de divisie daar op 26 december aankomt is de aanval al gestopt. De achtervolging wordt ingezet, en in de koude winter wordt de stad Bure ingenomen. Via Nederland wordt begin februari 1945 het 6th terug getrokken. In Engeland wordt de divisie gereed gemaakt voor een andere luchtlanding.

  Tijdens ‘Operation Varsity’, voorjaar 1945 springt het 6th Airborne Division samen met het Amerikaanse 17th Airborne Division over de Rijn om daar een bruggenhoofd te vormen voor de aanvallende geallieerde landstrijdkrachten. De 3rd Parachute Brigade vecht aan de linkerflank en stelt de omgeving veilig voor eventuele Duitse tegenaanvallen.

  De officiele website '6th Airborne Division'

  Hiervandaan kunt u naar het Amerikaanse 82ste en 101ste

  GA TERUG